Luchtvaart Dossier GAE

GAE; wij van wc-eend…

Als we het DvhN mogen geloven, is ruim 78 procent van de 2800 deelnemers aan een enquête – uitgezet door de directie van Groningen Airport Eelde (GAE) – vóór het behouden van een eigen luchthaven in Noord-Nederland. Er zouden weinig tot zelfs géén(!!) klachten vanuit de omgeving van de luchthaven zijn, het merendeel van de respondenten zou liever dichtbij huis op het vliegtuig stappen dan elders en zo zou men vinden dat de overheid zou hier best nóg meer geld in mogen steken. De directie van de luchthaven is blij met de uitkomst van het onderzoek. Tja, wie zou dat niet zijn als ‘ie in de schoenen van de GAE-directie zou staan..?

DvhN, 1 juni 2021

Een onderzoek uitgevoerd in opdracht van de ‘Stichting Vrienden Van Groningen Eelde Airport’ door studenten van de Hanzehogeschool bewijst maar weer eens hoe de overheid het ‘naar-zichzelf-toe-rekenen’ erg goed kan als het om luchtvaart gaat.

De enquête was uit te voeren via internet om precies te zijn op de website van de ‘Vrienden van Groningen Airport Eelde’. De meeste mensen die op de hoogte willen blijven van die stichting zijn mensen die voorstander van de luchthaven zijn. Dus hierin zit al de eerste (en dus grootste!) kink in de kabel voor wat betreft een zuiver onderzoek.

Hoogleraar Casper Albers maakt gehakt van het onderzoek

Zo zouden de meeste respondenten (zo’n 78%) vóór het behouden van de luchthaven zijn omdat het noorden een eigen luchthaven zou moeten hebben. Eenzelfde percentage vindt dat het makkelijk opstappen is. Deze groep respondenten zou het cohort ’45 jaar en ouder’ zijn maar als de papieren daadwerkelijk op tafel liggen, blijkt dat de groep voornamelijk oudere senioren betreft.

Van welke opleiding de studenten zijn die het onderzoek hebben uitgevoerd, is niet bekend.

Ook nú weer vergalloppeert de directie zich aan mega-grootse plannen als ‘electrisch’ vliegen en ‘waterstof’; beiden zaken die nog zó ontzettend in de kinderschoenen staan dat dit de eerstkomende 20-30 jaar nog niet ontwikkeld is, laat staan inzetbaar.

Overlast ervaart men blijkbaar niet want maarliefst 80% was blij met de stellingname hierover. Tja, leden en geïnteresseerden van de ‘VGAE’ zijn het vooral met elkaar eens.

Gelukkig dat er óók mensen zijn die wél hun bedenkingen hebben rond het onderzoek en dit ook daadwerkelijk laten weten.