Luchtvaart Dossier Laagvliegroutes

Luchtvaartplannen bedreigen héél Drenthe

Persbericht

Terecht komen de diverse organisaties in opstand tegen de plannen om op vliegveld Eelde ook militair verkeer toe te staan. En terecht wijzen Drentse natuurorganisaties en omwonenden op de aanslag van het leefklimaat in de kop van Drenthe. De te verwachten schade aan de omringende beschermde natuurgebieden en het toerisme en overlast voor omwonenden zijn evident. Die zorg treft echter de hele provincie en niet alleen het Noorden. Indien airport Lelystad open gaat komt er voor de bewoners van Zuid West Drenthe,  behalve ook voor hen te verwachten overlast van Eelde, nog eens de laagvliegroutes van en naar Lelystad bovenop. En ook die routes gaan direct over Natura 2000 gebieden en vele gemeenten en dorpskernen. Inwoners van de gemeente Westerveld, een bundeling van 18 gemeenschappen waaronder Dwingeloo, Diever, Havelte, Vledder en Uffelte  trekken al langer aan de bel over wat hen te wachten staat. Geluidsoverlast door het laagvliegen, een aanslag op de gezondheid van de bewoners en de negatieve gevolgen voor de bijzondere Drentse natuur en het toerisme.

Drenthe is nu nog een rustige en ruime  provincie in het overbevolkte Nederland waar stilte en ruimte nog bestaat. Er is geen slechter moment nu Nederlanders weer het eigen land ontdekken om dergelijke grote aanslagen te rechtvaardigen. De Stichting Drenthe Blijft Stil, verzoekt de Provincie al enkele jaren om voor haar bewoners en de toekomst en het behoud van Drenthe op te komen. De Stichting heeft zich al langer aangesloten bij de Samenwerkende Actiegroepen tegen Laagvliegen (SATL). Maar het blijft oorverdovend stil vanuit Assen. Zelfs op brieven aan het provincie bestuur maar ook aan het Bestuur van Drentse gemeenten wordt niet gereageerd.

De Provincie Drenthe is de vergeten provincie waar het gaat om de gevolgen van Lelystad airport en straks Eelde er nog bij. Dit in tegenspraak met de Provincie Overijssel die zich al veel langer voor de bescherming van haar inwoners heeft uitgesproken en zich op het standpunt stelt dat Lelystad airport pas open mag na de herverdeling van het luchtruim waarmee het laagvliegen overbodig wordt. En Lelystad? Het Rijk wil verder en drukt nietsontziend door, maar wij zeggen genoeg is genoeg.