Luchtvaart Dossier Volksgezondheid

Het zal wel mee vallen…

De grootste misvattingen die wij – helaas heel vaak – horen zijn:

  1. het zal toch wel meevallen?
  2. je houdt het tóch niet tegen…
  3. jullie zijn gewoon tégen vliegen..!

1. Het is lastig om je iets voor te stellen dat er (nog) niet is. Als je kijkt naar de meeste zaken, zullen buitenstaanders over het algemeen bagatelliserend reageren met dat “…het toch wel mee zal vallen?..”. Dit heeft te maken met een psychologisch feit dat mensen liever niet nadenken over negatieve dingen. Helaas valt overlast door vliegtuigen NIET mee. Als het er eenmaal is, krijg je het NOOIT MEER WEG! Als je geen rust meer kunt vinden in je eigen huis, als je niet meer rustig in je tuin kunt genieten omdat de stank en de herrie meermalen per dag ongevraagd over je wordt uit gestrooid, als je een verslechterende gezondheid krijgt door giftige vliegtuig-uitstoot , als je hersenen niet meer de rust krijgen die ze nodig hebben en je hormoonhuishouding overhoop raakt met alle psychische gevolgen van dien, als je kinderen ziek worden ten gevolge van vliegverkeer dan valt het NOOIT mee..!

2. Ja, we kunnen het wél tegen houden. Door actief de overheid te blijven wijzen op al de voornoemde aspecten, deze wetenschappelijk te laten onderzoeken, samen te werken met diverse (natuur/belangen)verenigingen, de gemeentelijke besturen voor te lichten en te adviseren, de positieve druk op de Gedeputeerde Staten van Drenthe te leggen zodat ook zíj gaan inzien dat dit voor Drenthe een ONGEWENSTE situatie is maar voorál door met z’n allen, als inwoners van Drenthe, een vuist te maken en te zeggen dat dit zo NIET KAN.

3. Nee, wij zijn niet tegen vliegen. Wij zijn wél tegen laagvliegen én tegen nodeloos veel vliegen. Als iedereen hooguit 1x per jaar een vliegreis maakt, scheelt dat enorm veel op de hoeveelheid giftige uitstoot van vliegtuigen en dat komt niet alleen de natuur en het milieu ten goede maar ook de volkgsgezondheid. Vlieg bewust, vlieg met mate. Wéét dus wat de uitstoot is die jouw vlucht veroorzaakt (en nee, die is niet met €3,- bovenop de prijs van een té goedkoop ticket af te kopen!). Om een voorbeeld te noemen; als jij van Amsterdam naar New York vliegt en terug, genereer jij nét zoveel emissie (uitstoot) als wanneer je een jaar lang je huis verwarmt. Als jij van Amsterdam naar Gran Canaria vliegt, genereer jij, bij elkaar opgeteld, nét zoveel emissie als dat je 1362x de wasmachine gebruikt, 467x 10 minuten lang doucht én 497 dagen tv kijkt. En dat is nog maar 1 vliegreisje voor 1 persoon; reken zélf even uit wat de emissie wordt als je met het hele gezin gaat en dan meerdere keren per jaar. 2

2 bron: Klimaatakkoord Parijs, 2019

TIJD OM WAKKER TE WORDEN!!!

HOOG TIJD DAT DRENTHE WAKKER WORDT.
KOM IN ACTIE EN DOE MEE!