Luchtvaart Dossier Volksgezondheid

Noord-Veluwse gemeenten verzetten zich

…maar waarom blijft in Drenthe alles stil…?

De gemeenten Hattem, Heerde, Oldebroek, Elburg en Epe verzetten zich tegen de vergunning die Lelystad Airport heeft aangevraagd op grond van de Wet natuurbescherming. Het vliegveld zal negatieve gevolgen hebben voor de natuur en geluidsbelasting in de gemeenten. Ze hebben daarom een gezamenlijke zienswijze gestuurd naar demissionair minister Schouten.

Vanuit Drenthe wijzen gemeenten, als het om luchtvaart gaat, steevast naar de Provincie. Gemeenten hebben blijkbaar het idee dat het hen niet treft of dat ze er geen zeggenschap over hebben. Kennis over het dossier luchtvaart is binnen de Drentse gemeenten ook absoluut laag tot zelfs afwezig. Wellicht dat dit de reden is waarom gemeenten zich niet over het onderwerp wensen uit te laten.

Noodzakelijk

Het is hoog noodzakelijk dat de Drentse gemeenten zich wél gaan bezig houden met het dossier want als straks Lelystad Airport tóch opengesteld wordt én de concept-luchtruimherziening wordt er door heen gedrukt, dan is Drenthe het afvoerputje van de luchtvaart geworden met laagvliegende burger- en militaire toestellen die dagelijkse meermalen over komen vliegen.

Overbelasting CO2 op natuur

Met de laagvliegroutes over Drenthe heen ontstaat er een nóg grotere CO-2 belasting op de natuur door de emissies (uitstoot van giftige gassen) én het dumpen van kerosine boven natuurgebieden (wat rond Schiphol schering en inslag is!). Omdat een vliegtuig nu eenmaal niet met teveel kerosine aan boord mag landen.

Hoe vindt jij het als je lekker loopt te wandelen en te genieten van de stilte en rust je getracteerd wordt op een kerosine-douche én een hele hoop herrie boven je hoofd..? Bedenk dán dus even hoe het is voor bomen, planten en dieren om dit meermalen per dag over zich heen te krijgen.

Hier lees je het fraaie voorbeeld van zogenaamde regelgeving waar – omwille van allerlei ter plekke te bedenken redenen – straffeloos vanaf geweken mag worden.

Vliegen wordt niet schoner en/of zuiniger

Hoe hard de minister ook leugens verzint, vliegen wordt nu eenmaal NIET schoner en zuiniger. Het laten vliegen van een vakantievlucht op accu’s is totale onzin omdat A) de accu’s nog lang niet ontwikkeld zijn om zulke grote toestellen de lucht in te krijgen en B) accu’s zó gigantisch zwaar zijn om de energie in zich te hebben om een vliegtuig de lucht in te krijgen dat er geen plek meer is voor passagiers en bagage. In bijv. een Tesla wordt het grote gewicht gevormd door de accu; om ervoor te zorgen dat de auto zo snel reageert en accelereert moet er een flinke accu in zitten. Hóe wil je dit met een vliegtuig bereiken?

Ook de verhaaltjes over ‘schone kerosine’ en ‘groene kerosine’ zijn en blijven marketing-leugens. Of je nu op kerosine vliegt of op afgewerkt frituurvet het ís en blíjft vervuiling en dat spul wil je niet over je heen krijgen of in ademen.

DRENTHE WORDT WAKKER!!!

Het wordt hoog tijd dat de inwoners van Drenthe zich bewust worden van de gevolgen van intensieve luchtvaart boven de groenste en stilste provincie van Nederland, die jaarlijks goed is voor méér dan 1 miljoen toeristen (én dus miljoenen euro’s aan inkomsten) en daar voor het merendeel van afhankelijk is. Toerisme dat verdwijnt als er meermalen per uur toestellen over komen denderen met alle uitstoot van dien. Dat de volksgezondheid ernstig gevaar loopt door deze uitstoot en de herrie. Dat veehouders steeds minder rendement krijgen uit hun vee en dat de vele producten die van het land komen volledig oneetbaar zullen worden voor zowel mens als dier.

Daar gaat je verdienmodel met je mooie voedermais-teelt, zeg maar ‘dag’ met je handje tegen je groente-teelt om nog maar te zwijgen van de terugloop in melk die door de koeien gegeven gaat worden omdat zij stress krijgen van de herrie en giftige gassen. En ook de kwaliteit die achteruit holt.

Kan het je allemaal niks schelen? Prima, even goede vrienden alleen moet je dan over 5-10 jaar niet komen klagen dat je longziekten en/of hartkwalen hebt en dat je mooie recreatie- of boerenbedrijf naar de ratsmodee is.

Vind je dat we iets moeten doen..? Fantastisch! Kom erbij, doe mee, vertel door, deel kennis en help ons de lokale politiek te overtuigen dat JUIST de Drentse gemeenten zich moeten uitspreken tegen de luchtvaartplannen die een absolute ramp zijn voor het prachtige Drenthe!