Luchtvaart Dossier Volksgezondheid

Wat kost mijn lang-weekend-tripje?

Wat kost jouw lang-weekend-tripje per vliegtuig naar Barcelona, Praag of Berlijn?

Heb je je het überhaupt wel eens afgevraagd? Waarschijnlijk niet.

Kan het je überhaupt iets schelen? Als je dit leest, heb je wellicht al een besef dat al die korte vluchten veel te veel van ons leefklimaat eisen.

Wat is ons leefklimaat eigenlijk?

Al die ‘milieu-gekkies’ praten maar over het leefklimaat maar wat is dat nu eigenlijk? Ons leefklimaat bestaat uit de lucht die wij in ademen, uit de omgevingsgeluiden die wij dagelijks horen en druk leggen of hoe wij ons voelen; kortom hoe ons lichaam om gaat met al deze aspecten.

Door het inademen van de uitstoot van verkeer (auto, vrachtwagen, schip, vliegtuig) worden onze longen gevuld met kleine roetdeeltjes, zogenaamd fijnstof. Maar zo ‘fijn’ zijn deze roetdeeltjes niet want die bevatten zeer hoge gif-waarden; deze zijn dus uitermate schadelijk voor ons lichaam. Door het inademen hiervan zijn we vatbaarder voor diverse ziekten als

Fijnstof

Fijnstof is een verzamelnaam voor alle zwevende deeltjes die kleiner zijn dan tien micrometer, dit wordt aangeduid met PM10. Ter vergelijking: één hoofdhaar is ruim vijf keer groter! Fijnstof wordt onderverdeeld in verschillende maten: de meest voorkomende zijn PM10, PM2,5 en PM0,1. Hoe kleiner het getal, hoe kleiner de stofdeeltjes en hoe dieper ze in je longen kunnen doordringen en schade kunnen veroorzaken. Het kleinste fijnstof (ultrafijnstof) komt zelfs in je bloedbaan terecht en kan voor hart- en vaatziekten zorgen. Roet en ultrafijnstof zijn het meest ongezond.

Meten is weten

Kijk voor de aardigheid eens op de website van Luchtmeetnet waar je de diverse verontreinigingen kunt kiezen uit het menu links op de website. Kijk dan eens naar wat de waarden zijn in de buurt van luchthavens. De waarden die bereikt worden in de buurt van Schiphol en Rotterdam-The Hague Airport zijn schrikbarend te noemen.

Bewezen is inmiddels dat wanneer een Boeing 747 start (dus tijdens ’take-off’ op de startbaan) dit gelijk staat aan 1 miljoen vrachtwagens die tegelijkertijd starten.

Wat kost mijn vlucht?

Wat kost dan mijn vlucht naar bijv. Barcelona..? Op de onderstaande kaart zie je de korte afstand tussen Schiphol en Barcelona. Deze afstand was makkelijk met een trein te doen geweest. Je ziet veel van de omgeving of je neemt een slaaptrein, kom je ’s morgens lekker uitgerust in Barcelona aan. Een vliegreis betekent uren eerder aanwezig zijn, lange wachtrijen voor de douane en bagage-afhandeling. Krappe beenruimte tijdens de vlucht (goed voor trombose-ontwikkeling), continu herrie van de motoren. Kortom; vaak kom je vermoeider aan dan dat je vertrok.

bron: ICAO

Alleen maar omdat je snel op je bestemming wilt zijn, neem je dus al deze ongemakken op de koop toe. Maar goed, wat wil je nog meer als je voor €45,- een retourtje Barcelona kunt krijgen?

In de onderstaande tabel kun je zien wat jouw tripje Barcelona kost aan CO2-uitstoot en hoeveel kerosine er doorheen geblazen wordt om jou op je bestemming te krijgen.

bron: ICAO

Nog niet overtuigd? Ga dan voor alle aardigheid eens praten met mensen die al tientallen jaren onder de uitstoot van Schiphol of Rotterdam-The Hague airport leven en geen mogelijkheid hebben om daar weg te gaan (vaak omdat huizen onverkoopbaar zijn geworden).

Wil je andere bestemmingen checken? Kijk dan de website van ICAO en zie wat jouw weekend-tripje kost aan uitstoot.

bron kopafbeelding: Pixabay