Politiek

De illusie van perspectief

Gisteren is een eerste vakantievlucht, sinds het begin van de corona-crisis, naar het Griekse eiland Rhodos vertrokken. Aan boord enkele tientallen ‘gelukkigen’ die 8 dagen lang zich mogen laven in de zon. Daarvoor moest wél een negatieve coronatest van niet ouder dan 48uur kunnen worden overlegd. De ‘deelnemers’ aan deze proef (overigens een proef die wetenschappelijk totaal niet onderbouwd is!) mogen niet van het resort af, moeten afstand houden tot elkaar, mondkapjes in de openbare ruimtes én bij terugkeer minimaal 5 dagen in quarantaine. De minister kraait lofzang:”…de gegevens die we hier samen met de reisbranche verzamelen moeten ons leren hoe we straks weer veilig en verantwoord op vakantie kunnen…”. In een onderzoek heb je een groep die je een middel aanbiedt of een handeling laat doen, dan heb je een tweede groep waar je een ‘placebo’ aan geeft én een derde groep die je achter de hand houdt als referentie (controle-groep). Dus wát denkt de minister uit één groep mensen te halen die onder strikte voorwaarden in dit experiment zitten? Dat er geen besmetting heeft plaatsgevonden en de luchtvaart ‘dús’ veilig is..???

Overigens konden we de héle corona-crisis al veilig op vakantie zolang het maar niet met het vliegtuig naar het buitenland was. De provincie Drenthe heeft een record aantal toeristen gezien in het afgelopen jaar; allemaal veilig op vakantie. Dus waar hééft de minister het eigenlijk over..?

En intussen kraait de minister op Twitter nog meer ‘hosanna in den hoge’. Terwijl universiteiten, hoger onderwijs en middelbare scholen al sinds oktober 2020 gesloten zijn, na een korte periode te zijn geopend en studenten en leerlingen achter raken op hun schema’s en prestaties en terwijl de horeca sinds eind november pot dicht is en er ondernemers financieel onderuit gaan, is deze minister maar met één ding bezig; ongebreideld verder uitbouwen van de luchtvaart die er notabene voor heeft gezorgd dat het corona-virus zich wereldwijd kon uitbreiden.

Stikstof-crisis; ook zo’n fraaie draai

De stikstof-crisis is, na een heel handige politieke draai, ineens toegeschreven aan de veeteelt. En zo worden vele boeren in Nederland in rap tempo ‘uitgekocht’ en verdwijnt het boerenbedrijf van de landkaart. De kabinetten Rutte staan er niet écht om bekend dat ze het zo goed voor hebben met de boeren in Nederland. De automobilist mag niet harder meer dan 100km/uur, ook ’s nachts (even los van de avondklok). Het stoken van een open haard staat ineens gelijk aan roken in een auto vol kinderen (dit laatste zou ook absoluut verboden moeten worden!). Echter over de luchtvaart rept de minister niet. Die sector laat in diverse ‘huilie-huilie’-berichtgeving weten dat het heel ernstig gesteld is met de maatschappijen en vliegvelden, waar de belastingbetaler al decennia lang tientallen miljoenen euro’s per jaar in mag stoppen omdat geen enkel vliegveld in Nederland rendabel te maken is.

De stikstof-ruimte die vrij komt door het weg werken van de boeren én de automobilist beperken in reisbeweging komt écht niet ten goede aan de 100.000 huizen die Nederland nodig heeft om de woningnood op te lossen; die gaat de minister gebruiken om bij een nieuw vliegveld te leggen en zó haar opdracht alsnóg te volmaken.

In een land waar de luchtkwaliteit sterk achteruit gaat maar dat wél het braafste jongetje van de klas zat te spelen in Parijs en met een blijde boodschap loopt te roepen hoe goed zij aan het akkoord van Parijs voldoet (totaal niet dus!) wordt het tijd dat mensen zich achter de oren gaan krabben en serieus gaan nadenken over wat wél werkt op de lange termijn.

Vindt je het nu écht zó belangrijk dat je, die twee keer per jaar dat je met het vliegtuig gaat, minder lang naar het vliegveld hoeft te reizen? Of vind je het belangrijker dat er iets gedaan wordt aan de manier waarop we met vee om gaan en de kiloknallers in de supermarkt? Ofwel; twee keer per jaar een half uurtje korter in de auto zitten maar wél de overige 50 weken in de herrie en giftige uitlaatgassen van vliegtuigen wonen of wil je in een schone omgeving leven waar ook jouw kinderen gezond groot kunnen worden en een aantal keer per week een eerlijk stukje vlees op je bord?

Kortom; wát is dat ene reisje Rhodos per jaar
je waard aan jouw gezondheid en leefgenot?

Intussen blijft de minister onzin uitkramen over ‘stille’ vliegtuigmotoren op heel korte termijn. Vliegtuigen worden per saldo alleen maar zwaarder en dús zijn er krachtiger motoren voor nodig die per saldo alleen maar luidruchtiger worden. En ja, er zijn inmiddels onderzoeken naar motoren die minder geluid zullen produceren maar ‘stil’ zullen ze nooit worden. De minister rept ook steevast over ‘electrisch’ vliegen (wat nog zó enorm in de kinderschoenen staat én wat de eerste 20-30 jaar niet bewaarheid gaat worden omdat de accu’s voor een vliegtuig zó groot en zwaar zullen zijn dat er geen ruimte overblijft voor passagiers of bagage) én blijft zij allerlei listen verzinnen om haar zin door te drijven om de bodemloze put genaamd ‘Lelystad Airport’ open te kunnen stellen, door een (concept)luchtruimherziening te publiceren waarin Drenthe en Friesland het afvoerputje van de luchtvaart worden door de hoeveelheid militair én burgerverkeer dat over deze twee stille provincies gepland is. De minister roept vanaf haar kansel dat vliegtuigen boven de 3000ft geen geluidsoverlast of vervuiling veroorzaken. Dat is frappant want 3000ft is nog géén 1 kilometer hoog (900meter). Toestellen die op 12-14km over vliegen, veroorzaken al een geluidsniveau van 50-75dB dus reken even uit hoeveel geluid een toestel maakt als dat op 900meter over je hoofd komt scheren. Overigens verspreiden de giftige uitlaatgassen zich over zeer grote gebieden. Dat deze zouden worden ‘opgenomen in de ozonlaag’ is de grootste leugen ooit verzonnen door het ministerie van I&W.

Stop deze poppenkast

Denkt de minister nu écht dat de Nederlandse bevolking zo achterlijk is als dat zij ze voor ogen heeft..? Na alle schandaal-dossiers en de aandacht die de landelijke media momenteel schenken aan het eveneens schandalig er doorheen gedrukte F-35 dossier..? Na alle leugens en bedrog die we in de eerste dagen ná de verkiezingen alweer in geuren en kleuren konden volgen op tv..?

De arrogantie van de té lang zittende macht die nu puur succes heeft geboekt omwille van de afwikkeling van de corona-crisis maar niet omdat ze het over het algemeen nu zo enorm goed hebben gedaan.

Intussen maakt de minister steeds meer een karikatuur van zichzelf, alleen heeft ze dat zélf blijkbaar nog steeds niet door.

interessante bronnen: FMT

(bron foto: Pixabay.com)