Politiek

Hoe lang nog…?

Iedere dag wordt het duidelijker dat de groeiende luchtvaart voor overlast zorgt. Enkele momenten terug stijgt een toestel van KLM van Schiphol op en vliegt over Westerveld. Daar wordt een geluidsniveau gemeten van 67dB en een toestelhoogte van 9.000 meter. Als een toestel vanaf Schiphol (afstand tot Uffelte 168 km hemelsbreed) op die hoogte al zó veel lawaai produceert èn overlast veroorzaakt dat het in huis hoorbaar is, wàt zijn dan straks de ervaringen met vliegtuigen die opstijgen van een luchthaven die hemelsbreed op zo’n 63 km afstand van Westerveld ligt..?

De Provinciale Staten van Drenthe lijken aan het woord van de minister heel veel waarde (èn dus een hoog waarheids-gehalte) te hechten. Dit bevestigd zij in een schriftelijk antwoord op ons verzoek haar zienswijze aan te passen. Een verzoek dat in mei 2019 aangetekend werd gedaan en dat pas eind september 2019 is beantwoord. Van de individuele Statenleden die eveneens een aangetekende brief, met eenzelfde verzoek, van ons hebben gekregen, ontbreekt nog iedere vorm van communicatie.

Deze minister (èn haar voorganger) heeft op dit dossier keer op keer laten zien volledig onbetrouwbaar te zijn en door middel van onvolledige en halve informatie de Kamer te hebben voorgelicht om zo haar zin door te drijven.

Hierop baseert de provincie Drenthe haar zienswijze. Het geeft zeer te denken.

De minister wordt het ook in de Tweede Kamer zeer gemakkelijk gemaakt. Kamerleden mogen, naar gelang de grootte van de fractie, maar enkele vragen stellen. Tweede Kamerlid Suzanne Kröger (GL) is een kritische tegenstander van de openstelling van Lelystad Airport echter heeft zij zeer beperkte mogelijkheden. Meer dan 2 à 3 vragen stellen mag niet en als er op een vraag door de minister half of niet geantwoord wordt, mag deze vraag niet opnieuw gesteld worden – want dàn hoeft de minister zelfs helemààl niet meer te antwoorden.

Derhalve bedient minister van Nieuwenhuizen zich dan ook van weinig zeggende antwoorden als:”we werken er hard aan“, “kan ik niet zeggen“, “ik sta er nog steeds achter“, “we doen ons best“, “ligt op schema” en “is in onderzoek” (letterlijk opgetekend tijdens de AO van 11 september jl). En zó wordt het democratisch proces de strop omgehangen en langzaam gewurgd.

Dìt mogen wij als inwoners van Drenthe niet over onze kant laten gaan. Als de minister haar zin krijgt, scheren de vakantievluchten laag over het prachtige en vooral rustige Drentse landschap.

Als inwoner van Drenthe kunt u óók uw steentje bijdragen door deze brief te downloaden, eventueel aan te passen naar uw eigen inzicht, daarna van uw eigen naw-gegevens te voorzien en (eventueel aangetekend) naar de Commissaris van de Koning, mw. Klijnsma, te sturen. Hoe meer brieven zij krijgt, hoe groter de druk dat zij hier iets mee zal moeten doen.

Kunnen wij rekenen op uw steun..? Download de standaardbrief hier