Politiek, Voor u gelezen

Hoe onafhankelijk is ‘onafhankelijk’..?

Uit De Stentor (21 mei 2019):”…Minister Cora van Nieuwenhuizen laat onafhankelijk onderzoek doen naar het verplaatsen van vakantievluchten van Schiphol naar Lelystad Airport. De studie moet ook duidelijk maken of airlines überhaupt belangstelling hebben om van Schiphol naar Flevoland te verhuizen. Het onderzoek wordt uitgevoerd door het Utrechtse luchtvaartadviesbureau M3. Volgens de minister gaat het om een onafhankelijk onderzoek en zal haar ministerie als opdrachtgever niet sturen op de inhoudelijke uitkomsten van de studie…”.

Bij een ‘onafhankelijk onderzoek’ mag men verwachten dat dit ook daadwerkelijk onafhankelijk is en er geen belang is om een (vooraf) bepaalde uitkomst te krijgen.

Het onderzoeksbureau M3 is inmiddels is in zee gegaan met het bedrijf Airbus. Daarnaast heeft M3 een onderzoek mèt advies gedaan voor Schiphol inzake de groei van de luchthaven.

De bestaande klantrelaties met vliegvelden en vliegtuigmaatschappijen maken het consultancybureau afhankelijk. Met dit gegeven in het achterhoofd kunnen er grote vraagtekens gezet worden achter de uitkomst van het onderzoek dat dit bureau de minister straks gaat geven.