Politiek

Jong geleerd…

Het is inmiddels over-bekend dat Mark Rutte het niet zo nauw neemt met het informeren van de beide Kamers (1e en 2e) en de bevolking van Nederland. Hoe minder transparantie, hoe sneller de plannetjes er doorheen zijn gedrukt, hoe meer mensen straks op hun neus staan te kijken omdat ze met van-alles-en-nog-wat dat niet meer terug te draaien valt, worden geconfronteerd. Deze mentaliteit speelt al vrij lang in de Haagse politiek maar kent z’n hoogtij onder premier Rutte.

In het luchtvaart-dossier hebben wij al meerdere malen minister Cora van Nieuwenhuizen (én haar ambtenaren) erop gewezen dat dingen niet kunnen. Niet qua handelswijze als ook niet qua de wetgeving. Cora van Nieuwenhuizen heeft inmiddels een ’track-record’ opgebouwd van het niet of onvolledig inlichten van de Kamer alsmede het achterhouden van essentieële informatie waarop de Kamer haar oordeel en besluit had moeten nemen. Het is inmiddels een bekend gegeven dat het ministerie van I&W niet overloopt van de medemenslievendheid en maar ál te graag haar eigen plannen door duwt, ten koste van alles wat ons, – als burgers – lief is.

Dat deze niet-transparantie-mentaliteit binnen het héle kabinet lijkt te spelen, wordt duidelijk uit het feit dat minister van Financieëen Wopke Hoekstra óók op eenzelfde wijze heeft gehandeld met het opkopen van aandelen KLM-Air France én met het toezeggen én ook daadwerkelijk geven van staatssteun aan de KLM.

Hiermee doet dit kabinet onrecht aan het budgetrecht
van de Tweede Kamer.

In 2019 kocht Hoekstra voor 744 miljoen aan aandelen in Air France-KLM. Een jaar later oordeelde de Rekenkamer dat hij onrechtmatig gehandeld had. De minister had de Kamer niet van tevoren ingelicht, oftewel, ook toen al ging hij niet goed om met het budgetrecht van de Kamer.

Het is een optelsom van blunders. Minister Hoekstra kreeg enige tijd terug al een tik op de vingers van de Europese rechter. De steun van 3,4 miljard die hij aan Air France-KLM had toegezegd is niet goed onderbouwd, dus wordt niet goedgekeurd.

Echter weten we allemaal hoe het gaat; gegeven is gegeven en terug krijgen is de kunst…

(bron foto: Pixabay.com)