Politiek

Kom 14 mei naar Eelde..!

Op zaterdag 14 mei is er een landelijke manifestatie rond het thema “Krimp de luchtvaart“.

Minister Harbers heeft in het luchtvaartdebat aangekondigd in mei uitspraken te doen ten aanzien van Lelystad Airport. In juni is er een commissiedebat over regionale luchthavens.  Daarom de landelijke manifestaties.

Waarom is dit belangrijk?

  • Alarmerende IPCC-rapporten.
  • WHO normen die niet gehanteerd worden in het luchtvaartbeleid.
  • Emissies die voor de luchtvaart niet meegenomen worden boven de 900 meter (oa. Stikstof en CO2)
  • De invulling van regionale luchthavens zal groei van de luchtvaart en herrie in heel Nederland betekenen.
  • De inmiddels definitief geworden luchtvaartnota en de daaruit volgende luchtruimherziening betekent meer capaciteit en laagvliegroutes door opening Lelystad airport en het naderingsgebied van Schiphol binnenvliegen op 3 tot 7,5 km boven de provincies Utrecht en Gelderland (vierde fix). Geluidsoverlast boven 1800 meter zal niet meer worden erkend als overlast, terwijl het natuurlijk wel zo wordt ervaren
  • Zienswijzen en participatietrajecten hebben geen effect gehad om het beleid te keren.

De landelijke manifestaties, Krimp de luchtvaart is NOODzakelijk voor mens, natuur en klimaat worden georganiseerd op zes locaties.
Door veel informatie-uitwisseling van gerenommeerde sprekers, muziek en een landelijk stiltemoment laten we met deze vreedzame manifestaties zien hoe breed en divers, vanuit heel Nederland, de wens voor krimp van de luchtvaart is.

Drenthe Blijft Stil op Eelde Airport

Stichting Drenthe Blijft Stil doet mee aan deze manifestatie. Wij vinden dat de ongeremde uitbreiding van de luchtvaart niet meer bij deze tijd hoort. Nederland heeft geen 7 luchthavens nodig. Nederland mág niet verdwijnen onder een verstikkende deken van uitlaatgassen (emissie) van vliegtuigen. We hoeven niet ieder weekend een stedentripje met het vliegtuig te doen. Wij zijn van mening dat de €7,- bovenop de prijs van een vliegticket niets bijdraagt. Wij zijn van mening dat de overheid te weinig doet om de Parijsmilieuakkoorden na te leven behalve de burger te vertellen wat zij zélf kunnen doen – 5 minuten korter douchen zet écht geen zoden aan de dijk behalve voor je eigen gasrekening terwijl de overheid het uitstoten van giftige uitlaatgassen van vliegtuigen blijft stimuleren met miljoenensubsidies.

Daarnaast vinden wij het enorm belangrijk dat beslissingen hierover door de Tweede Kamer gemaakt moeten kunnen worden op basis van open en eerlijke informatie, iets wat tot nu toe steeds ontbreekt. De vele WOB-verzoeken die zijn gedaan en vervolgens volledig zwart gemaakt werden opgestuurd ruim nadát de beantwoordingstermijn verstreken was, de vele rapporten die zijn achtergehouden door oud-minister Cora van Nieuwenhuizen zijn legio, de leugens rondom de luchtvaart en de mantra dat de luchtvaart de motor van de economie zou zijn worden tegen beter weten in over u allen uitgestrooid. En dat terwijl het de economie is die de luchtvaart in leven houdt omdat luchthavens als Eelde direct zouden moeten sluiten als zij van zichzelf afhankelijk zouden zijn en Lelystad Airport niet eens opengesteld kán worden gezien de miljoenen verliezen die nú al worden geboekt! Als deelnemende groep binnen SATL hebben wij al meerdere rapporten boven tafel gekregen, leugens ontzenuwd en Kamerleden voorzien van de juiste en volledige informatie.

Om deze redenen doen wij mee aan deze manifestatie!

Stichtingsvoorzitter Marc Huiberts zal op 14 mei optreden als dagvoorzitter en in gesprek gaan met belangrijke gasten uit de wetenschap en politiek.

Kom óók naar Eelde of één van andere regionale manifestaties zodat we eindelijk gehoord en gezien worden door de luchtvaartsector en de politiek!

Kijk hier voor het programma voor Eelde Airport of een van de andere luchthavens.