Politiek

Weer een jaar uitstel

Minister Cora van Nieuwenhuizen heeft in een brief aan de Tweede Kamer laten weten dat de openstelling van Lelystad Airport er niet in zit in 2020. Dit betekent opnieuw uitstel van openstelling.

Dankzij de inzet van onder andere de gezamenlijke actiecomitées èn de diverse Kamerleden uit de oppositie is het gelukt om de openstelling nòg weer een jaar verder in de tijd te zetten.

Vanuit de diverse actiegroepen is vooralsnog opgelucht gereageerd. Oppositiepartij GroenLinks is tegen het vliegveld. Het valt Kamerlid Suzanne Kröger op dat er in de brief van de minister geen nieuwe datum voor opening wordt genoemd. ‘Volgens mij zit de minister met de handen in het haar. Er zijn ontzettend veel obstakels en het is nog maar de vraag of het opengaat.’ Wat Kamerlid Suzanne Kröger van GroenLinks betreft gaat de opening van het vliegveld nu helemaal niet meer door. ,,Alle seinen staan op rood. De minister stelt de opening nu uit, maar voor het klimaat, de natuur en de omwonenden is er maar een echte oplossing. De plannen voor Lelystad Airport moeten van de baan.”

“De zoveelste aflevering in de langdurende soap die Lelystad Airport is”, aldus Corendon-topman Steven van der Heijden de nieuwe vertraging die dreigt voor vakantieluchthaven Lelystad. Voor de zomer had er duidelijkheid moeten zijn over de geplande opening van Lelystad Airport in april 2020.

VVD-Kamerlid Remco Dijkstra noemt het uitstel ‘spijtig’. Zijn partij wil dat Lelystad Airport zo spoedig mogelijk open gaat. ,,Dat is van belang voor vakantiegangers, om Schiphol te ontlasten zodat daar weer ruimte komt voor intercontinentaal verkeer en het is van groot belang voor de regio en al die mensen die zich erop verheugd hebben.”

Tweede Kamerleden reageren woensdag op de nieuwe ontwikkeling in het dossier. Volgens Eppo Bruins (ChristenUnie) is het besluit logisch. ‘Wij vinden zorgvuldigheid boven snelheid gaan dus het proces moet goed worden doorlopen.’

Vliegtuigmaatschappijen hebben de afgelopen maanden duidelijkheid gevraagd over het moment van opening. Zij hebben namelijk maanden voorbereidingstijd nodig. Volgens Tweede Kamerlid voor de VVD Remco Dijkstra is die er nu.

De Tweede Kamer heeft na deze week zomerreces. Na de zomer wordt wellicht meer duidelijk, dan praat de politiek opnieuw over Lelystad Airport.

De minister haar plannen zijn behoorlijk afgeremd door o.a. de PAS (Programma Aanpak Stikstof). Steeds meer instanties protesteren tegen de voortwoekerende drang naar nòg meer vliegtuigen over Nederland. De minister zegt ‘geïrriteerd’ te zijn omdat het haar niet lukt het dossier op een – voor de politiek – redelijk termijn af te ronden. Zij gaf aan dat zij de zomer zal gebruiken om ‘…een list…’ te verzinnen om òm de PAS-uitspraak van de Raad van State heen te kunnen gaan.

Eveneens onbegrijpelijk is dat de minister nu zegt dat Schiphol als nòg mag gaan groeien. Van 500.000 naar 540.000 vluchten. Als het om luchtvaart gaat, is blijkbaar àlles geoorloofd.

Het houdt niet op; niet vanzelf…