Stichting

Wat kan jij doen..?

Het aantal vliegtuigen dat hoorbaar over Drenthe vliegt, lijkt steeds groter te worden. Zoals veel bewoners van o.a. de gemeente Westerveld opvalt, waren er tot 2018 nauwelijks tot geen vliegtuigen hoorbaar.

Nu wordt iedere dag die je buiten besteedt, verstoort door het gegrom van vliegtuigmotoren. En vaak gaat dit de hele dag door.

Vele van deze vliegtuigen zijn zogenaamde ‘overvliegers’. Toestellen die van een verre locatie zijn opgestegen om naar een even zo verre bestemming te vliegen. Andere toestellen zijn nèt opgestegen van Schiphol.

Er zijn steeds meer mensen die last hebben van deze starters van Schiphol. Met name tussen 04:00u – 06:30u zijn deze hinderlijk omdat zij de nachtrust verstoren. Wanneer deze boven Westerveld zijn, vliegen zij nog relatief laag. Doordat zij aan het klimmen zijn, is het motorvermogen hoog en dàt hoor je overduidelijk. Het motorgeluid is gedurende zo’n 8 tot 10 minuten lang hoorbaar.

Nu zullen een aantal mensen denken dat dit geen invloed op hen heeft omdat zij niet direkt hierdoor worden gewekt.

Of je nu wèl of niet er doorheen slaapt het levert voor ieder z’n nachtrust problemen op. De gemiddelde slaapkamer heeft ’s nachts een geluidsniveau van 20dB. Alles dat boven de 35dB uit komt, heeft direkt invloed op de nachtrust. Een auto die ’s nachts langs je huis rijdt, heeft ongeveer dit geluidsniveau. Een vliegtuig heeft al snel een geluidsniveau van 45dB (in huis gemeten). Buiten gemeten gaat dit gemakkelijk richting 65-85dB (afhankelijk van de positie waar je je bevindt).

Zo kun je op de achterkant van een lucifersdoosje uitrekenen dat dit óók invloed heeft op jòuw nachtrust.

Er is een correlatie tussen een verstoorde nachtrust en een aantal veel voorkomende aandoeningen zoals obesitas, diabetes, kanker, coronaire hartziekte, beroertes en depressie.

Wat kan jij doen?

Download nù de app Explane (beschikbaar voor Android/iPhone). Deze is gemaakt door de mensen van Schipholwatch en zij bouwen een database op van locaties waar geluidshinder door vliegtuigen voor komt. Help mee om zoveel mogelijk gegevens te verzamelen om hiermee het ministerie te kunnen confronteren.

Als de starters van Schiphol al voor geluidsoverlast boven Westerveld zorgen, dan is de conclusie dat straks starters van Lelystad voor nòg meer geluidsoverlast gaan zorgen.

Zeg nu zelf; dit willen we toch niet boven het mooie Drenthe..?