Voor u gelezen

Uit de pers…

Drenthe wil meer toeristen trekken: ‘Stilstand is achteruitgang’

Aldus de kop van een NOS-artikel over de Statenverkiezingen. De provincie, die het voor een belangrijk deel van het toerisme moet hebben, probeert al een tijd om de sport naar het TT-circuit te halen. Erg jammer is dat er wel gezegd wordt:”We hebben een vliegveld in de buurt, hotels hebben al allemaal kamers in optie staan. Dus waarom moeilijk doen, als we de mensen hier gewoon kunnen ontvangen?”. De belangrijkste tak van toerisme staat nog altijd op naam van de vakantiegangers die rust en ruimte zoeken. Als die weg blijven doordat het gebulder van vliegtuigmotoren de rust verstoren, is het inderdaad maar te hopen dat alternatieven komen – die géén vliegverkeer nodig hebben – anders staat de grootste bron van inkomen voor de provincie Drenthe flink op de tocht.

GroenLinks: Lelystad Airport helpt niet tegen overlast Schiphol

GroenLinks heeft op een bijeenkomst in de bibliotheek in het Stadshart met inwoners gesproken over de overlast van Schiphol in de regio. De partij en de aanwezigen lieten weten dat het grote aantal vluchten op Schiphol grote gevolgen heeft voor de gezondheid van de omwonenden. GroenLinks wil dat er in Europa snelle treinverbindingen komen, waardoor er minder gevlogen wordt. In een artikel op de website van RTVA geeft Tweede Kamerlid Kröger van GroenLinks aan:”…Op dit moment mag Schiphol maximaal 500.000 vluchten per jaar verwerken. Maar dat wordt niet minder als in de toekomst Lelystad Airport toch nog open zou gaan. Die omstreden luchthaven zou maximaal 45.000 vluchten extra kunnen verwerken en dat betekent niet dat er dan minder op Schiphol wordt gevlogen. ,,De 45.000 vluchten op Lelystad Airport komen er alleen maar bij en zorgen niet voor minder vluchten en overlast op Schiphol…”

Lelystad Airport leidt tot meer klachten over Schiphol

Omroep Flevoland rapporteert dat het afgelopen jaar het Bewoners Aanspreekpunt Schiphol (BAS) meer meldingen heeft binnengekregen dan voorgaande jaren. Dat blijkt uit de jaarrapportage. Waren er in 2017 meer dan 8000 meldingen, klachten of informatieverzoeken over Schipholvluchten, het afgelopen jaar steeg dat naar meer dan 11.000.

De toename heeft een aantal oorzaken. Zo moest er vaker boven steden worden gevlogen doordat de Polderbaan midden in het hoogseizoen uitviel. Verder leidt de vrijwel dagelijkse aandacht in de media voor de groei van Schiphol en de opening van het grotere Lelystad Airport tot meer klachten uit de wijde omtrek van Schiphol.